Kruiwagenmars naar EU commissaris Frans Timmermans in Brussel 24 t/m 31 mei

Persbericht 5 mei 2023

Kruiwagenmars naar EU commissaris Frans Timmermans in Brussel 24 t/m 31 mei

Van 24 t/m 31 mei lopen agrariërs, bodemdeskundigen, burgers, bestuurders, zorgprofessionals, docenten en studenten uit België en Nederland met kruiwagens van Zundert naar Brussel . Daar overhandigen ze op 31 mei een manifest aan Frans Timmermans en EU parlementariërs. In dit manifest wordt opgeroepen om de bodem leidend te maken in landbouwbeleid en landbouwpraktijk. Dat draagt bij aan gezondheid via volwaardige voeding en er worden meerdere problemen tegelijkertijd opgelost: stikstofoverschot, waterkwaliteit en -berging, bodemdegradatie en voedselkwaliteit. Oplossingen waar burgers, boeren én natuur allen bij winnen. Met de kruiwagenmars laten de deelnemers en steunbetuigers zien dat ze deze weg SAMEN willen: boeren, onderwijs, zorgprofessionals, bestuurders en burgers en dat daarmee binnen 5 – 7 jaar grote stappen in te behalen zijn. En dat de bodem verbindt in een periode van transitie. In aanloop van de Kruiwagenmars naar Brussel is er de Kruiwagenmars Groene Scholen op 22 mei. Studenten en docenten van agrarische scholen in Nederland lopen dan met kruiwagens naar elkaars school toe om daar een appelboom te planten in levende bodem.

De kruiwagenmars is een initiatief van de Stichting Symphony of Soils en een vervolg op de Kruiwagenmars door Den Haag op 12 oktober jl. De Kruiwagenmars door Den Haag was weer geïnspireerd op de Krui-Tocht van Henry Mentink naar Parijs in 2022 die met deze en volgende krui-tochten de ambitie heeft de VN in 2028 te bewegen de aarde op de werelderfgoedlijst te plaatsen. De organisatie van de kruiwagenmars naar Brussel is in handen van een compact kernteam van Belgen en Nederlanders onder leiding van Theo Mulder en Marlise Vroom van de Stichting Symphony of Soils en Henry Mentink.

Alle informatie van de Kruiwagenmars is te vinden op: www.kruiwagenmars.be Daar kunnen deelnemers en sympatisanten zich ook aanmelden of doneren. Vanaf volgende week dinsdag staat ook de gedetailleerde routes per dag en alle organisaties die de kruiwagenmars op de website te vinden. Op www.kruiwagenmars.be zijn onder ‘2022’ foto’s en video’s over de Krui-tocht naar Parijs en Den Haag te vinden en de partners die deze toen ondersteunden.